
Avtal klart för dig som jobbar i kommun och region
Idag blev fack och arbetsgivare klara med ett nytt kollektivavtal (HÖK-T) för dig sin arbetar inom kommun, region eller på ett kommunalt företag. Vi är överens med arbetsgivarparterna om en rad förbättringar när det gäller anställningstrygghet, ersättningar, arbetstid och ökad individuell flexibilitet.
AkademikerAlliansen har sedan jul förhandlat om villkoren i kommun och region med arbetsgivarorganisationerna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. AkademikerAlliansen består av 16 fackförbund inom Saco, där SRAT är ett. Du som jobbar i sektorn omfattas av det nya kollektivavtalet. Har du frågor kan du höra av dig till kansli@srat.se
― Jag är glad för att vi kammat hem flera krav som vi ställde redan i förra avtalsrörelsen, säger Mattias Torell, SRAT:s biträdande förhandlingschef. Avtalet kommer helt klart att uppvärdera de insatser som våra medlemmar gör i kommuner och regioner. Det kommer att bli dyrare för arbetsgivare att försöka trolla med scheman och förskjuten arbetstid. Många förändringar som nu ger mer pengar på kontot.
Förändringarna i avtalet innebär du som anställd får en ekonomisk förbättring vid beordrat övertidsarbete och förskjutning av arbetstid. Detta genom att det blir dyrare för en arbetsgivare att tillämpa förskjuten arbetstid. Villkoren för nattarbetare har stärkts genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00 - 06:00. Skillnaden mellan jour och beredskap har också förtydligats. Restid ska räknas in i arbetstiden när du har beredskap. Du ska därmed ersättas också för restiden.
Parterna har kommit överens om villkor som ger stärkt anställningstrygghet. Detta genom att en provanställning ska kopplas till dig som individ och inte tillämpas generellt. Vi är också överens om regler som ger mer trygghet för gravida som sägs upp på grund av arbetsbrist. Det nya avtalet innebär också tydligare regler kring flextid. Anställda ska dessutom få större möjligheter att påverka sin arbetstid. En arbetsgrupp ska utreda så kallade tidskonton som kan öppna för individuella överenskommelser om villkor för ledighet, pengar eller pensionsavsättning.
Huvudsakliga punkter i AkademikerAlliansens, Sobonas och SKR:s överenskommelse
- Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet
- Chefens roll i löneprocessen blir tydligare
- Den avtalsvårdande gruppen har stärkts
- Provanställning ska kopplas till individ - inte tillämpas generellt vid anställningar
- Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.
- Tydligare regler kring flextid
- Kostnaden för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning
- Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks
- Ersättning för restid vid beredskap och sänkt gräns för förhöjd ekonomisk ersättning för beredskap
- Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00-06:00
- Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras
- Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks
- Justeringar kring dygnsvila i arbetstidsbestämmelsen för att möjliggöra bättre schema för individ och verksamhet
- AkademikerAlliansen har fått en tydligare ställning inom räddningstjänsten genom gemensamma arbetstidsvillkor för verksamheten
Frågor och svar om ditt nya avtal
Hur påverkar det nya avtalet min lön?
Kollektivavtalet HÖK-T är ett så kallat sifferlöst avtal som löper tillsvidare. Din lön ska sättas individuellt och du ska belönas för dina individuella prestationer. Det betyder att det inte finns någon procentsats eller siffra som avgör hur din löneutveckling ska se ut.
Hör av dig om du har frågor om lönesamtal eller löneprocessen till kansli@srat.se
Vad innebär förändringarna när det gäller anställningstrygghet?
Vi är överens med arbetsgivaren om en skärpning när det gäller provanställningar. Det innebär att provanställningar inte ska användas som en generell rutin vid nyanställningar. Provanställningar ska vara tydligt kopplade till den person som anställs. Arbetsgivaren måste aktivt välja om personen som anställs för en tillsvidareanställning ska göras det med eller utan en provanställning först. Vi är också överens om att arbetsgivare ska arbeta för att anställningar på heltid ska vara det normala vid nyanställningar.
Dessutom ska parallella vikariat bara få förekomma som längst i två veckor för att möjliggöra överlämning och introduktion.
Vad innebär förändringarna kring graviditetslediga som blir uppsagda?
Nu finns en bestämmelse som ger ökad trygghet för dig som är ledig med graviditetspenning på heltid. Bestämmelsen gäller om du blir uppsagd från jobbet på grund av arbetsbrist under tiden du är graviditetsledig. Det som är nytt är att din uppsägningstid börjar räknas från och med att du är tillbaka i tjänst, på heltid eller delvis. Uppsägningstiden börjar inte att räknas under tiden som frånvarande från jobbet med graviditetspenning.
Vad innebär förändringarna kring jour och beredskap?
Det kommer att bli en tydligare skillnad mellan jour och beredskap för att förtydliga att det är två olika saker. Syftet är att klargöra att jour och beredskap är två olika saker. Schemalagda uppgifter ska inte läggas under beredskap.
När det gäller beredskap kommer restid att räknas in i arbetstiden, som anställd får du betalt för restid om du behöver rycka in under beredskapstiden. Du får också förhöjd ersättning för beredskap tidigare genom att gränsen för förhöjd ersättning sänks från 130 till 125 timmar.
Vad innebär förändringarna kring flextid?
Här har paragrafen fått ett bättre och förståeligt språk. Det är tydligt att ordinarie arbetstids inte ska öka eller minska samt att arbetstid ska antecknas enligt arbetstidslagen. Flextidslösningen måste också formas så att viloreglerna följs.
Vad innebär förändringarna för oss som arbetar natt?
Du som arbetar natt har fått stärkta villkor. Nu är ditt arbetspass ett nattpass om det ligger mellan klockslagen 22:00-06:00.
Det innebär att fler timmar omfattas av definitionen och de ersättningar som är kopplade till nattarbete. Omfattningen av nattarbete påverkar även arbetstidsmått.
Flera förstärkningar av OB-ersättning har också gjorts. OB-ersättning på fredagskvällar ska börja gälla från klockan 17:00 till skillnad från 19:00 som tidigare varit gällande.
Jag läste att en arbetsgrupp ska utreda individuella tidskonton. Vad innebär det?
En arbetsgrupp ska utreda och analysera individuella tidskonton. Syftet är att i framtiden göra det möjligt för dig som individ att komma överens med arbetsgivaren om dina villkor kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning.
Arbetsgruppen är partsgemensam, vilket innebär att det är representanter från fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer som ska ingå i gruppen. Arbetet ska pågå till den 31 juni 2026 med förhoppningen att det då ska finnas förslag kring hur individuella tidskonton skulle kunna fungera.
Jag arbetar deltid och har förstått att det finns nya regler kring mertid och övertid. Vad innebär förändringarna?
Du som är deltidsanställd kommer att få rätt till övertidsersättning på samma sätt som heltidsanställda genom att begreppet ”fyllnadslön” tas bort i avtalet. Tidigare blev deltidsanställda sämre ekonomiskt kompenserade än heltidsanställda för övertidsarbete. Detta är nu borta ur avtalet.
Nu finns det flera förstärkningar av OB-ersättning. OB-ersättning på fredagskvällar ska börja gälla från klockan 17:00 istället för från 19:00.
Från 1 april 2026 görs en riktad satsning för OB-tillägg B för natt mot lördag, söndag och helgdag.
Vad är de viktigaste förändringarna när det gäller schemaläggning och arbetstid?
Tanken är göra det möjligt med bättre scheman, till exempel förläggning av så kallad kompenserande vila. Det finns också nya regler kring så kallade planerade undantag, ska som kan möjliggöra längre sammanhängande vila. Till exempel ska du inte behöva arbeta fredag kväll när du har ledig helg efteråt. Förändringen innebär dock inte att vi går tillbaka till de regler som fanns innan dygnsviloreglerna förändrades på grund av EU-kommissionen.
Fakta om avtalet
HÖK-T är ett tillsvidareavtal som omfattar cirka 90 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag.
Till HÖK-T tillhör även, Allmänna Bestämmelser, AB som är ett villkorsavtal och en bilaga till avtalet.
Avtalet är ett sifferlöst avtal.