Hoppa till huvudinnehåll Essens Logga in Bli medlem

Magnus Nordström, förbundsordförande SRAT.

Nya värmerekord kräver nya klimatinitiativ

Publicerad: 2024-10-08 21:16

ORDFÖRANDE HAR ORDET: Fackföreningsrörelsen har möjligheter och resurser att främja klimatvänliga jobb med goda arbetsvillkor. Klimatomställningen förändrar arbetsmarknaden i grunden och vi behöver spela en viktig roll i förändringsarbetet. Det skriver SRATs förbundsordförande Magnus Nordström.

Sommaren 2024 summeras med globala värmerekord, smältande isar och översvämningar. Europa och världen har åter plågats av skogsbränder och torka. Hettan har skapat ohälsa hos äldre och sköra, men även friska personer har lidit på grund av de extrema temperaturerna.

Vi kan snabbt hoppa över frågan om klimatomställning verkligen är en fråga för facket. Fackföreningsrörelsen har möjligheter och resurser att främja klimatvänliga jobb med goda arbetsvillkor. Klimatomställningen förändrar arbetsmarknaden i grunden och vi behöver spela en viktig roll i förändringsarbetet. Våra medlemmar bidrar redan till en hållbar omställning – men vill använda sina kunskaper mer.

»Facken har resurser att främja
 klimatvänliga jobb med goda villkor.«

Akademiker känner en betydande oro och har ett stort engagemang för  klimatförändringarna. Varannan Saco-medlem tycker att deras arbetsgivare skulle
kunna arbeta mer med klimatomställningen, enligt en Novus-undersökning som Saco gjort. Åtta av tio akademiker tycker att den politiska nivån skulle kunna bidra mer och efterfrågar en mer offensiv klimatpolitik.

Det är en utbredd vilja – så ge akademiker förutsättningar att jobba med den  gröna omställningen. Bedriv en vetenskapligt underbyggd miljö- och klimatpolitik och använd ekonomiska styrmedel för att minska klimatpåverkan. Arbetsgivare och makthavare måste skruva upp ambitionerna och ta med facket i arbetet! Vi står redo med våra kunskaper som viktiga verktyg.

 

Magnus Nordström
Förbundsordförande SRAT

 

Jag gillar...
...att jag blivit omvald som SRAT:s förbundsordförande. Det är en ynnest att
få fortsätta att leda ett inspirerande, mångfacetterat förbund med medlemmar
som gör skillnad i samhället.

 

Läs mer

Vill du läsa fler Ordförande har ordet? På vår webb har vi samlat de senaste. Flera av texterna är också publicerade i vår medlemstidning Essens. 

Ordförande har ordet

 

Essens Ordförande har ordet Nr. 3 2024 Nummer 3