Hoppa till huvudinnehåll Logga in Bli medlem

Hoten som är svåra att värja sig emot

Publicerad: 2024-12-02 12:50

För Sara Guerin Österlin på Akademikernas a-kassa är olika typer av hot vanligt. Anonymitet när hon skickar ut beslut skulle göra henne tryggare.

I SITT ARBETE SOM handläggare på Akademikernas a-kassa avslår eller bifaller Sara Guerin Österlin ansökningar om ersättning från arbetslösa medlemmar. Hon berättar att hot mot henne och hennes kollegor inte är vanliga, men att de förekommer.

– Det händer kanske en gång i halvåret. I pressade perioder med långa handläggningstider hamnar vi handläggare oftare i jobbiga samtal med medlemmar. Det är inte konstigt – de beslut vi fattar påverkar deras privatekonomi
och liv.

Sara har själv blivit utsatt för hot om våld en gång, av en person som hotade med våldtäkt efter att ha nekats a-kasseersättning. Och hon har kollegor som utsatts. En blev förföljd utanför kontoret, en annan mötte en missnöjd medlem utanför sitt hem när hen kom med sitt barn från förskolan.

Betydligt vanligare än hot om våld, är hot om att skada eller ta livet av sig själv. ”Om jag inte får pengar så jag kan betala hyran kan jag lika gärna hoppa från Västerbron.”

Sådana hot är svårare att hantera, berättar Sara. När någon hotat att göra henne illa har hon blivit arg. När människor är så uppgivna att de hotar att ta livet av sig påverkar det på ett annat och djupare sätt.

– Jag har aldrig fått någon utbildning i hur man hanterar självmordsbenägna människor och det finns vad jag vet inga rutiner för det. Ska jag föra det vidare till min närmaste chef? Ska hen ta över samtalet med den förtvivlade medlemmen? Och hur går det sedan, gör personen verklighet av sitt hot? Det får jag aldrig veta.

»Idag är det jättelätt att
googla på var någon bor.«

Sara skriver under beslut om ersättning med sitt namn, men skulle välkomna en ny lagstiftning där det inte alltid är nödvändigt.

– Idag är det jättelätt att googla på var någon bor, särskilt om man som jag har ett ovanligt efternamn. Det skulle kännas mindre utsatt att få vara anonym.

Den gång Sara blev hotad med våldtäkt kontaktade hon facket, som sa att både hon som privatperson och arbetsgivaren skulle göra en polisanmälan. De rådde henne också att ta bort allt på sociala medier som kan förknippas med hennes arbetsplats.

Vad åtgärderna sedan ledde till vet hon inte, hon fick aldrig någon återkoppling. Men hon är glad att hon anmälde.

– Jag tror det är viktigt att i ett tidigt skede markera att hot är en straffbar handling. Ingen ska tro att det går att hota sig till ett fördelaktigt beslut.

Sara Guerin Österlin

  • Gör: Handläggare på Akademikernas A-kassa. 
  • Ålder: 38 år.
  • Bor: Stockholm.

TEXT: ANNE RALF HÅLLBUS

Essens Tema Nr. 4 2024 Nummer 4