Hoppa till huvudinnehåll Essens Logga in Bli medlem

Foto: Gettyimages

God prognos för SRAT-yrken

Publicerad: 2024-06-14 10:53

AKTUELLT: Sacos årliga rapport visar att framtiden ser ljus ut för nyexade i flera SRATyrken. Men låg konkurrens är inte bara positivt.

DET BLIR TUFFARE för nyexade samhällsvetare, beteendevetare och kommunikatörer att få jobb de kommande fem åren. I alla fall om man jämför med dem som utbildar sig inom vård, omsorg, skola eller teknik. Sacos årliga rapport om akademikernas framtidsutsikter är en prognos som i första hand riktar sig till blivande akademiker som står inför sitt högskoleval.

I flera yrken med många SRAT-medlemmar förutspås konkurrensen om jobben vara låg eller i balans om fem år. Det innebär att det troligen kommer att vara relativt lätt att få jobb när man är färdigutbildad. Även om rapporten fokuserar på de som är nya i yrket, indikerar den samtidigt hur det ser ut överlag för de olika 
yrkesgrupperna.

För audionomer, barnmorskor, tandhygienister och optiker ser tillgången på jobb ut att vara god framöver då  konkurrensen fortsatt kommer att vara låg. Men liten konkurrens om jobben behöver inte bara vara positivt. Det
kan tyda på lågt löneläge och tuffa  arbetsvillkor. En prognos i balans kan visa på en sund arbetsmarknad med goda villkor, rimliga löner och goda möjligheter att få jobb.

För logopeder ser arbetsmarknaden ut att ligga i balans inom fem år. Som Essens rapporterar om i detta nummer av tidningen är det många logopeder som jobbar i skolan som har förlorat jobbet till följd av konjunkturnedgången.

Det finns en sektor där behoven ser ut att växa kraftigt framöver. Detta kan kopplas till Natomedlemskapet och den oroliga situationen i omvärlden. Enligt Sacorapporten handlar det om yrken som officer eller inom totalförsvarssektorn.

– Det är något som är beroende av det tråkiga omvärldsläget tyvärr och det kommer att vara väldigt ont om folk där, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

TEXT: PER CORNELL

Essens Nr. 2 2024 Nummer 2