Hoppa till huvudinnehåll Logga in Bli medlem

En av anledningarna till att goda sociala relationer har sådan positiv inverkan på oss är att de sänker våra stressnivåer, vilket låter kroppen återhämta sig. De hjälper oss också att äta mer hälsosamt, träna mer och söka vård snabbare. Allt detta är inte bara viktigt för hälsan, utan också för vår produktivitet på arbetsplatsen. 

Goda relationer sänker jobbstressen

Publicerad: 2024-06-14 08:38

TEMA RELATIONER PÅ ARBETSPLATSEN: Vem bjuds med på lunchen – vem lämnas utanför? Den enskilt viktigaste faktorn för hur vi mår på jobbet är de sociala relationerna.

Psykologen Katarina Blom föreläser och skriver böcker om välmående, på och utanför arbetet. För några år sedan valde hon att djupdyka i en specifik aspekt av ämnet: betydelsen av sociala relationer. Vad hon upptäckte, sammanfattat i hennes bok ”Tillsammans-effekten”, drabbade henne, berättar hon.
– Jag blev verkligen förvånad över hur stark effekt som människor faktiskt har på varandra. Det är helt sjukt att vi inte pratar om det mer.

Att goda sociala relationer är avgörande för den mentala hälsan – enligt somliga forskare rent av den enskilt viktigaste faktorn – är kanske inte förvånande. Mer oväntat är relationernas inverkan också på den fysiska hälsan. Katarina Blom berättar om Julianne Holt-Lunstad, amerikansk professor i psykologi och neurovetenskap, som har undersökt vilka livsstilsvanor som ökar sannolikheten
för långa och friska liv.
– Hon tittade på data för 300 000 människor, gjorde en metaanalys och fick ut en hierarkisk lista. Där finns de klassiska hälsobeteendena, som gäller sådant som träning, kosthållning, et cetera. Men högt upp på listan hittar man ”nära relationer”, och ovanför det, allra högst upp: Att vistas i ”stärkande sociala sammanhang”.

En av anledningarna till att goda sociala relationer har sådan positiv inverkan på oss är att de sänker våra stressnivåer, vilket låter kroppen återhämta sig. De hjälper oss också att äta mer hälsosamt, träna mer och söka vård snabbare. Allt detta är inte bara viktigt för hälsan, utan också för vår produktivitet på arbetsplatsen. 

ANNIKA LANTZ ÄR professor emeritus i arbets- och organisationspsykologi, och nu gästprofessor och docent på Försvarshögskolan. Hon pekar på den  sykologiska trygghetens betydelse för lärande och goda resultat inom  organisationen. Framgångsrika team förutsätter enligt forskningen ett starkt  beroendeförhållande mellan deltagarna, där alla är med och formulerar mål, tillvägagångssätt och kvalitetskriterier.

– Effektivt grupparbete kännetecknas av tankemässigt, känslomässigt och socialt
utbyte, och att man gör något tillsammans för att åstadkomma ett resultat. För att detta ska fungera väl krävs tillit.

OCH OM DE SOCIALA relationerna är direkt dåliga då? I samma utsträckning som andra människor kan göra oss gott kan de också skada oss. Katarina Blom pekar på den evolutionära aspekten: Goda relationer har historiskt varit avgörande för vår överlevnad, och när de brister kan det stressa oss starkt.
– För hjärnan är det oerhört viktigt att processa social information och vara uppmärksam på sociala ledtrådar. På jobbet är vi därför väldigt medvetna om vem som får prata, vem som bjuds med på lunchen, och vem som lämnas utanför.

Att skapa förutsättningar för goda relationer är alltså något som borde ligga högt
på arbetsgivarens prioriteringslista. Samtidigt kan alltför nära relationer utgöra ett problem, påpekar Annika Lantz. När några tyr sig särskilt till varandra finns nämligen risken att andra stängs ute. 
Så hur ska man undvika den faran? Förutsättningen är ett starkt ledarskap, och
transparens, menar hon.
– Om man har vänskapsrelationer ska man vara öppen med dem, och prata om
dem i gruppen. Det kan ju vara helt problemfritt, men det kan också väcka  fantasier och tankar: ”Nu går Lisa, Kalle och Ahmed iväg efter jobbet. Sitter de och avhandlar något som gäller hela gruppen? Har de en egen liten efterövning där de pratar om saker som inte vi får veta?”

ÖPPENHET OCH TYDLIGHET är lösningen på många arbetsmiljöproblem,
enligt Annika Lantz. Konflikter i samarbeten bottnar för det mesta i en vaghet vad gäller den gemensamma uppgiftens mål och förväntade resultat. För att undvika spänningar bör man därför diskutera igenom uppdraget innan man sätter igång
– och gärna upprätta ett ”teamkontrakt”.
– Där kan man specificera arbetssätt, roller och rutiner, vad man har för förväntningar på varandra, uppgiften och målet. Jobbar man på söndagar och skriver mejl, eller gör man det inte? Och hur beter man sig när det uppstår konflikter? Det finns forskning som visar att gruppen blir mellan 15 och 20 procent effektivare, bara genom sådana kontrakt. ●

TEXT: TIM ANDERSSON

FOTO: Gettyimages

Essens Tema Nr. 2 2024 Nummer 2