Hoppa till huvudinnehåll Essens Logga in Bli medlem

Listan: Skaffa semesterkoll

Publicerad: 2024-07-03 15:53

Får chefen verkligen ringa när du ligger i hängmattan? Ja, är det kanske trista svaret på den frågan. Här listar vi fem bra saker att veta om semestern.

Fyra veckor i följd

Du har rätt till en period med minst fyra lediga veckor under juni, juli eller augusti  om inget annat har avtalats eller det finns särskilda skäl som gör att du inte kan få det. Om du inte har tjänat in betalda semesterdagar har du ändå rätt till obetald semester.

Chefen bestämmer

Om du och din chef inte kan komma överens om när du ska ha semester är det
arbetsgivaren som har sista ordet. Arbetsgivaren måste då meddela dig sitt beslut
senast två månader innan din ledighet ska börja. Kontakta din chef om tiden går utanatt du får besked.

Sjukdom

Om du blir sjuk eller skadad under en eller flera av dina semesterdagar kan du begära att dessa dagar inte räknas som semesterdagar. Det gäller dock att begära detta ”utan dröjsmål” – vänta alltså inte tills du kommer tillbaka till jobbet med att nämna den där irriterande fiskekroksolyckan.

Inkallad

Du kan faktiskt bli skyldig att avbryta din semester och återgå i arbete. Men då måste det finnas starka skäl för det, som att nästan alla på arbetsplatsen blir sjuka till exempel.

Uppringd 

Din arbetsgivare får kontakta dig under semestern. Du har däremot ingen skyldighet att svara eller vara tillgänglig om ni inte kommit överens om det på förhand. Kräver verksamheten att du är tillgänglig under semestern är det bra att göra upp ramarna för detta på förhand och komma överens om en kompensation.

 

Fotnot: Det kan finnas undantag från Semesterlagen i ditt kollektivavtal. Har du inget kollektivavtal gäller semesterlagen och 25 semesterdagar per år.


TEXT: Karin Persson