
Plus och minus med vinterklimat
TEMA KYLA PÅ JOBBET: Sträng kyla, isande vindar, underkylt regn och vilda snösmockor. Vilka risker finns det med att arbeta utomhus i ur och skur? Och hur gör man för att hantera kyla på jobbet?
"Pansar-is” och snöoväder som förlamar landet. Järnvägsarbetare som tvingas laga rälsen i 35 minusgrader. Vädret kan onekligen ställa till mycket besvär, både för samhället i stort och den enskilde individen. Särskilt om man jobbar utomhus på vintern.
Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Arbetsmiljöverket rekommenderar minst 14–15 plusgrader vid rörligt eller fysiskt arbete. Men den svenska vintern bjuder förstås på mycket lägre temperaturer än så. Någon bestämd temperatur då det är för kallt att arbeta finns dock inte. Det ska avgöras genom riskbedömningar.
Att jobba i kyla ökar risken för en rad sjukdomar, enligt en forskningssammanställning från Umeå universitet. Allvarlig nedkylning kan medföra högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke, nervskador och lungsjukdomar. Och sårbarheten för kyla ökar om man är äldre än 40–50 år – en brännande faktor då allt fler människor arbetar längre och högre upp i åldrarna.
– Äldre förlorar mer värme och har svårare att kompensera den värmeförlusten. Till exempel försämras förmågan att reglera blodflödet till händer och fötter vilket är viktigt för att behålla värmebalansen, säger Albin Stjernbrandt, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och forskare vid Umeå universitet, som talade på ett webbinarium arrangerat av Afa Försäkring.
KLÄDER EFTER VÄDER. Ett mantra som hamrats in hos de flesta av oss sedan barnsben. Men hur ska man egentligen klä sig för att inte frysa när man jobbar – och går det att skydda sig mot köld i alla lägen?
– Att klä sig lager på lager med rätt material som transporterar bort fukt, isolerar och skyddar mot vind är en bra start. Däremot ska man undvika att ta på sig för många tunga och otympliga plagg. Då riskerar man att belasta rörelseapparaten och det blir tyngre och osmidigare att utföra sina arbetsuppgifter.
– Dessutom är det svårt att klä sig för att skydda luftvägarna, särskilt om man har
ett tungt fysiskt arbete. Ett alternativ är en värmeväxlarmask som skidåkare använder, men en sådan hindrar kommunikation och kan vara svår att interagera med annan skyddsutrustning.
SÅ HUR SKA MAN då göra för att undvika risker med utomhusarbete i kyla? Enligt Hanna Adlerteg-Melinder, förhandlare på SRAT, har arbetsgivaren ett stort ansvar för att säkra arbetsmiljön.
– Arbetsgivaren är skyldig enligt lag att tillhandahålla ändamålsenlig skyddsutrustning, till exempel kläder och skor som är anpassade för det arbete man ska bedriva, som kan stå emot kyla och vind så man inte drabbas av skador på muskler och leder på grund av nedkylning. Det kan också handla om att tillhandahålla värmefläktar, element eller uppvärmda lokaler att ta pauser i.
Kan man vägra jobba om det är så kallt att det kan innebära risker?
– Kyla i sig är inte grund för arbetsvägran, men är man orolig för sin hälsa ska man flagga till arbetsgivaren eller skyddsombudet som då får göra en riskbedömning. Kanske kan arbetstiden justeras för att undvika de kallaste timmarna, det kan sättas in fler pauser eller monteras upp vindskydd för att kunna jobba i lä om det blåser hårt. Man ska aldrig utsätta sig för situationer där man kan drabbas av ohälsa eller olycka på jobbet, men man behöver göra den bedömningen tillsammans med sin chef.
Hanna Adlerteg-Melinder poängterar dock att det finns många fördelar att jobba utomhus även under vintermånaderna – så länge rätt förutsättningar finns.
– Forskning visar att utomhusarbete minskar stressnivåerna, stärker immunförsvaret och ökar koncentrationsförmågan. Har man goda förutsättningar på arbetsplatsen för att kunna bedriva jobbet på ett säkert sätt trots kyla finns det många positiva effekter med utomhusarbete.
TEXT: Therese Johansson