Fackligt förtroendevald
Vill du förbättra arbetsmiljön och villkoren på din arbetsplats? Då kan du engagera dig fackligt och bli förtroendevald.
Som facklig företrädare representerar du SRATs medlemmar på din arbetsplats. Du får möjlighet att gå utbildningar eller bli coachad av våra experter på arbetsrätt. De uppdrag som förekommer i medlemsföreningar och lokalföreningarnas styrelser, exempelvis ordförande, sekreterare och ledamot, omfattas inte av förtroendemannalagen.
Vad gör du som fackligt förtroendevald?
Som fackligt förtroendevald samverkar du med arbetsgivaren i frågor om arbetsmiljö och är med i olika förhandlingar på din arbetsplats.
Du lyfter fram er arbetsvardag och för medlemmarnas talan i era viktiga frågor. Fackliga företrädare bevakar lön och anställningsvillkor.
Du blir kontaktpersonen för SRAT på din arbetsplats när andra medlemmar behöver facket som stöd eller bollplank.
Uppdrag enligt förtroendemannalagen
Fackligt förtroendevald = Förtroendemannalagen (FML)
Du kan vara fackligt engagerad på många sätt inom SRAT, men det är inte alla uppdrag som har stöd enligt Förtroendemannalagen som ger rätt till facklig tid. Med facklig tid menas rätt till att på arbetstid jobba med fackliga frågor.
Regler för att bli fackligt förtroendevald enligt FML/förtroendeman:
Personen ska:
- Arbeta på en arbetsplats som har ett kollektivavtal.
- Utses av en arbetstagarorganisation som är part i kollektivavtalet.
- Anmälas till arbetsgivaren av arbetstagarorganisationen.
Det är alltså endast SRAT som kan utse en person till förtroendeman. SRAT är en arbetstagarorganisation.
Vill du bli förtroendevald?
Vill du bli förtroendevald på din arbetsplats? Kontakta oss så berättar vi mer!
Skyddsombud
Är du nyfiken på vad det innebär att ha ett uppdrag som skyddsombud?
Läs mer
Fackligt förtroendevald i region
Som fackligt förtroendevald i en region företräder du alla medlemmar oavsett profession. Målsättningen är att vara en tydlig röst med ett tydligt mandat.
Läs merFackligt förtroendevald i stat
Förtroendevalda som är anställda inom staten samarbetar inom förhandlingsorganisationen Saco-S. En Saco-S förening sköter det lokala fackliga arbetet för alla anställda vid en myndighet som är medlemmar i ett Saco-S förbund.
Läs merFackligt förtroendevald i privat sektor
Att vara fackligt förtroendevald i privat sektor har varierande förutsättningar beroende på vilken bransch du jobbar i och vilket yrke du har.
Läs mer!Fackligt förtroendevald i kommun
Om du jobbar i en kommun har du möjlighet att representera fackförbundet och medlemmarna genom att vara fackligt förtroendevald på din arbetsplats. Då företräder du fackförbundet i samverkan och kan påverka förutsättningar och beslut. Du kan också stödja enskilda medlemmar i enklare fackliga frågor.
Läs mer!