Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Folkhälsovetaren och återhämtningsforskaren Lina Ejlertsson

“Från folkhälsovetare till forskare och företagare – en inspirerande resa med fokus på hälsa och återhämtning”

Publicerad: 2024-12-04 20:49

Namn: Lina Ejlertsson Utbildning: Kandidat Folkhälsopedagogiska programmet, Högskolan Kristianstad 2012, Magister i folkhälsovetenskap, Högskolan Kristianstad 2014, Forskarutbildning i folkhälsovetenskap, Lunds universitet 2021. Titel: Doktor i folkhälsovetenskap Arbetsplats: Eget företag Bostadsort: Löddeköpinge Ålder: 36

Hur började din resa som folkhälsovetare?

Det började med ett allmänt intresse för hälsa och människors beteenden. Efter studenten var jag osäker på vad jag ville göra, men en kurs i folkhälsovetenskap väckte mitt intresse. Jag drogs till det breda perspektivet och älskar forskning, intervjuer och föreläsningar. Därför kändes folkhälsovetenskap som rätt val.

 

Vad gjorde du efter examen?

Efter min kandidatexamen behövde jag en paus, så jag flyttade utomlands, jobbade, reste och läste kurser. Under studietiden hade jag deltagit i ett forskningsprojekt om arbetshälsa, vilket väckte ett starkt intresse. Jag ville fortsätta fördjupa mig och lyckades sätta ihop en magisterexamen genom valbara kurser, vilket ledde till en möjlighet som forskningsassistent på en högskola. Där föddes idén om ett större projekt kring återhämtning, som senare blev grunden för min doktorandutbildning.

 

Hur såg din väg till doktorsexamen ut?

Jag började som forskningsassistent och upptäckte att återhämtning var en avgörande faktor för hälsa och välmående. Jag började som forskningsassistent i ett projekt där vi i forskargruppen upptäckte att återhämtning var en avgörande faktor för hälsa och välmående. Det inspirerade oss att skriva en projektansökan för ett större projekt. Med stöd från tidigare kollegor och handledare började jag min doktorandresa, som jag kombinerade med familjeliv. Min avhandling handlade om återhämtning i arbetsvardagen och jag disputerade 2021.

 

Vad gör du i dag?

Efter disputationen startade jag eget företag. Jag ville kunna nå ut bredare och göra mer än vad universitetsvärlden tillät. Nu kombinerar jag forskning, handledning och föreläsningar med att driva egna projekt. Jag samarbetar med företag, regioner och kommuner, håller workshops och utvärderar hälsofrämjande insatser. Dessutom sprider jag kunskap genom sociala medier @aterhamtningsforskaren, poddar och radio – och arbetar på en bok om återhämtning som släpps sommaren 2025.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Variationen! Jag älskar alla delar av mitt jobb – att forska, föreläsa och nå ut med kunskap som gör skillnad. Det är fantastiskt att få återkoppling när någon har haft en aha-upplevelse eller blivit inspirerad.

 

Finns det några utmaningar?

Att jobba självständigt kan bli ensamt. Jag saknar ibland det sociala med att vara på en arbetsplats med arbetskamrater, men jag samarbetar regelbundet med kollegor vid olika universitet och personer jag träffar genom mitt företag, vilket väger upp.

 

Vilka erfarenheter har varit viktigast för att nå dit du är i dag?

Min nyfikenhet, drivkraft och vilja att göra skillnad. Att inspirera andra och sprida kunskap har alltid varit min passion.

 

Har du några tips till folkhälsovetarstudenter som vill arbeta med forskning?

Visa ditt intresse redan under utbildningen! Sök praktikplatser där forskning bedrivs och ta kontakt med lärare som är forskare. Fråga om du kan delta i seminarier eller projekt och undersök möjligheter att skriva din uppsats i ett forskningssammanhang. Bygg nätverk och våga visa ditt engagemang.

 

Vad tror du om framtiden för folkhälsovetare?

Behovet av vår kompetens är stort – inom vården, skolorna och arbetslivet. Det finns enorm potential att göra skillnad, och fler borde våga ta steget.

 

Slutligen, hur känns det att ha världens bästa jobb?

Det är fantastiskt! Jag älskar att forska, inspirera och bana väg för framtida hälsovetare. Det är verkligen en förmån att få arbeta med något som känns så meningsfullt.



Av: Josefine Jönsson

Hälsa Folkhälsa Idrott