
Friskvårdssamordnaren Malin Ljunggren
"Vi gör Göteborg friskare med ökad rörelseglädje och en meningsfull fritid"
Vi möter Malin Ljunggren som har byggt sin karriär på ett genuint intresse för hälsa, träning och folkhälsa. Efter att ha utbildat sig till kostvetare har hon arbetat med en rad olika projekt och samarbeten, där målet alltid har varit att skapa bättre förutsättningar för människor att leva ett hälsosamt liv. I intervjun berättar hon om sin resa från utbildning till nuvarande tjänst, samt de utmaningar och belöningar som finns i arbetet med folkhälsoinsatser. Hon delar också med sig av sina bästa tips till studenter som är intresserade av att jobba inom området.
Bakgrund:
- Utbildning: Hälsopromotionsprogrammet – kostvetenskap, GU, 2021
- Titel: Samordnare friskvårdArbetsplats; Idrotts- och föreningsförvaltningen, Göteborgs stad
- Bostadsort: Mölnlycke
- Ålder: 39
Hur kom det sig att du utbildade dig till hälsovetare?
Jag började ursprungligen med ett administrativt jobb, men mitt genuina intresse för hälsa, träning och kost ledde mig att söka mig till utbildningen. Jag hade också en bekant som hade gått samma utbildning, och det verkade väldigt intressant.
Vad gjorde du efter examen?
Efter examen fick jag ett vikariat på en av mina praktikplatser som varade i några veckor. Därefter arbetade jag i åtta månader på Rågården, en rättspsykiatrisk verksamhet, innan jag fick min nuvarande tjänst.
Har du läst någon vidareutbildning/kurs under utbildningen/efter examen?
Nej, jag har inte gått någon vidareutbildning efter examen.
Vad är det viktigaste du tagit med dig från utbildningen?
Det viktigaste jag har tagit med mig är folkhälsoperspektivet, vilket jag inte hade tidigare, samt värdet av att välja en relevant VFU-plats (Verksamhetsförlagd utbildning).
Är det något som du saknade i utbildningen? Har du kompletterat med det på något annat sätt?
Nej, inte som jag kan komma på. Jag känner inte att jag har saknat något i utbildningen som inte har blivit kompletterat senare.
Berätta om ditt jobb! Hur ser en vanlig dag ut?
Mitt jobb är väldigt varierande, men för enkelhetens skull beskriver jag en typisk dag. Jag börjar dagen på Skatås motionscentral, hämtar bilen och kör ut till Angered Arena för ett verksamhetsmöte med den uppsökande verksamheten. Därefter har jag avstämning och planering med mina samordnarkollegor och min chef. Efter lunch åker jag tillbaka till Skatås för en teamsavstämning med vårt tjejprojekt och Lundbybadet, där vi planerar samarbete kring nya aktiviteter för öppna förskolan. Dagen avslutas med att jag går igenom arbetsbeskrivningar, arbetar med en presentation för ett kommande evenemang och svarar på inkomna mejl.
Hur kom det sig att du sökte dig dit du arbetar idag? Är det någon särskild erfarenhet eller kunskap som har varit viktig för att ta dig dit du är idag?
Jag sökte tjänsten eftersom jag tyckte att det verkade vara ett utvecklande och meningsfullt jobb. Min första VFU på FINSAM (samordningsförbundet) gav mig kontakt med IOFF (Göteborgs stad), och under min nästa VFU fick jag en praktikplats som ledde till min nuvarande tjänst.
Vad är roligast med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är definitivt våra uppdrag. Att vara en del av arbetet för att göra Göteborg friskare och hjälpa personer som står långt från fysisk aktivitet att hitta rörelseglädje och en meningsfull fritid. Det är verkligen givande!
Vad i ditt arbete kan vara svårt eller utmanande?
Det som kan vara utmanande är att folkhälsoinsatser ofta tar lång tid att få resultat av. Vi tenderar ibland att fokusera för mycket på statistik och resultat, när vi egentligen borde fokusera på att hjälpa de personer som behöver det mest och där insatserna gör störst skillnad.
Samarbetar du, din verksamhet med några andra professioner? Vilka och på vilket sätt?
Ja, samarbeten är en stor del av mitt arbete. Vi samarbetar bland annat med olika förvaltningar inom Göteborgs stad, såsom socialförvaltningarna (genom Hälsotek och Hälsolots), ÄVO (Äldre- och Vårdomsorgsförvaltningen) och förvaltningen för funktionsstöd. Vi arbetar också med externa aktörer som Burgården gymnasium, Passalen, Räddningsmissionen, FINSAM och RF-SISU, samt flera andra för att komplettera varandras verksamheter och skapa bättre förutsättningar för hälsa och fysisk aktivitet i staden.
Har du några tips till studenter som är intresserade av att jobba med liknande arbete?
Mitt bästa tips är att utnyttja VFU-perioderna till att utforska olika arbetsplatser och fundera på vad du verkligen brinner för. Var driven, nyfiken och visa framfötterna! Gör dig ett namn och var inte rädd för att ta initiativ. Börja tidigt med att undersöka var du vill vara, och var öppen för att prova olika vägar. Och glöm inte att hålla din kunskap uppdaterad genom att läsa och följa aktuella ämnen.
Vad tror du om framtiden för hälsovetare inom din bransch?
Jag tror att framtiden är ljus för oss som arbetar med folkhälsa. Tyvärr ser vi ett ökande problem med ohälsa inom vissa målgrupper, men jag hoppas och tror att fler möjligheter kommer att öppnas för att arbeta med dessa frågor. Inom den privata friskvårdsbranschen är jag dock inte lika säker på utvecklingen.
Har du något annat du vill tillägga?
Mitt råd till alla som söker jobb är att ha tålamod. Det kan ta tid att hitta rätt, men ge inte upp. Jag har fått mycket erfarenhet på vägen, och varje jobb har lett mig vidare mot nästa. Det handlar om att vara ihärdig och ta vara på de möjligheter som kommer.
Av: Josefine Jönsson