Idrottsvetare
Som idrottsvetare kan du ha olika titlar till exempel idrottskonsulent, idrottshandläggare, idrottstränare eller coach.
Idrottskonsulent
Idrottskonsulenten kan arbeta för en förening, ett idrottsförbund eller en organisation. Arbetsuppgifterna beror till stor del på verksamhetens storlek och huruvida den är lokal, regional eller rikstäckande.
Idrottskonsulenten har ofta en samordnande funktion och är den som sköter den interna kontakten med medlemmar, funktionärer och ledare samt kontakten externt med myndigheter, massmedia och andra föreningar, förbund och organisationer. Arbetet kan innebära ansvar för ekonomi och marknadsföring, utvecklingsfrågor och projektledning, planering av konferenser, utbildningar och läger. På lokal föreningsnivå kan arbetet bestå av att organisera och utveckla idrottsaktiviteter, utbilda och rekrytera frivilliga ledare och marknadsföra föreningen.
Idrottstränare/Coach
En idrottstränare/coach kan arbeta på klubb-, distrikts- och på elit/landslagsnivå eller på idrottsgymnasium. Det finns många olika idrotter att vara inriktad på, såväl individuella som lagidrotter.
En idrottstränare/coach arbetar både som ledare och instruktör. Arbetsuppgifterna kan bestå av att planera träningar och tävlingar, matcher/turneringar, samt koordinera träningstider för olika grupper och ansvara för utbildning av nya tränare. Andra åtaganden kan innefatta budgetansvar och materialinköp samt planera och boka resor och träningsläger. En idrottstränare/coach kan även delta i styrelsemöten och sköta mediakontakter.
Instruktörsdelen består av att instruera utövarna i idrotten. Idrottstränaren/coachen håller i teknikträningar och i fysisk träning samt är med på matcher och tävlingar. Vid sin sida kan idrottstränaren/coachen även ha en hjälptränare.