Facket starkt kritiskt till nedläggning av logopediverksamhet i Ystad
Region Skåne inför 2025 ett tillfälligt vårdval för stora delar av logopedin för barn och ungdomar. Alla sjukhus utom Ystad lasarett går in i vårdvalet, liksom en del privata aktörer. Ystad lasarett har dock beslutat att inte bedriva vårdvalsverksamhet, vilket leder till att stora delar av logopedimottagningen nu läggs ner.
Remisstopp från årsskiftet
Från och med årsskiftet tar logopedmottagningen i Ystad inte emot nya remisser som gäller barn och unga med frågeställning dyslexi eller tal- och språkstörningar.
Drabbar barn och unga
Vi kämpar för patienter som bokstavligen inte kan tala för sig. Riv upp beslutet nu så att barn och unga kan få logopedisk vård de närmsta åren! Det anser Jasmine Lindsten och Shiva Lindahl, SRAT i Region Skåne.
-I stället för att lägga ner logopedisk verksamhet behöver logopederna bli många fler och finnas nära patienterna, säger Jasmine Lindsten, som även är ordförande i Logopedförbundet Skåne.
Ystads Allehanda har rapporterat om oroliga föräldrar som nu kommer att behöva ta ledigt från jobbet hela dagar för att åka till närmaste mottagning i Malmö. Även från lärar- och skolledarhåll uttrycks kraftig kritik mot beslutet.
-Det här drabbar en kategori av barn som har en väldigt dålig självbild, eftersom skolan redan från början varit svår för dem, menar Ann-Sofie Penca, specialpedagog och biträdande rektor.
Oklar beslutsprocess
Tillförordnad sjukhuschef Maria Nygren och Lars Lundberg (KD), ordförande i sjukhusstyrelsen i Ystad grundade sitt beslut om nedläggning av barnlogopedin i Ystad på en beräkning att vårdvalet skulle riskera att ge lasarettet en förlust på runt en miljon kronor, baserat på vårdproduktionen 2023.
Jasmine Lindsten och Shiva Lindahl menar dock att man inom ramen för vårdvalet hade kunnat förändra arbetssätt och därmed öka produktiviteten. Lindsten och Lindahl kritiserar även beslutsprocessen och menar att beslutet togs ensidigt, utan samverkan med facken och utan att i förväg informera personalen.
Vad händer med logopederna?
Förhandlingar med facken har inletts och målet är att berörd personal ska erbjudas arbete på annat håll inom Region Skåne. Logopedimottagningen på Ystads lasarett kommer fortsättningsvis att ta emot vuxna patienter med behov inom neuro, röst och dysfagi.
Lindsten befarar att mer än hälften av tjänsterna på logopedimottagningen på Ystad lasarett dras in och håller inte med sjukhusledningens slutsats om att inga andra patientgrupper blir drabbade. Hon ser istället att kompetensen och flexibiliteten minskar och tror att beslutet om nedläggning kan få negativa och långvariga konsekvenser.
(Källa: Ystads Allehanda; Logopedförbundet/SRAT)