Logopeder bedömer och behandlar sväljsvårigheter. Personerna på bilden är orelaterade till nyhetsnotisen.
Bristande uppföljning vid dysfagi
Dagens Nyheter 2024-12-17: I ett reportage berättar 84-åriga Viola och hennes anhöriga om bristen på adekvata insatser, uppföljning och samordning. Viola har haft sväljsvårigheter/dysfagi i över 25 år. Logopedförbundets Kerstin Wiström pekar på bristen på logopeder både inne på sjukhusen och i äldreomsorgen.
Violas sväljbesvär började i samband med ett bråck på magmunnen. Det finns ingen vårdplan avseende sväljsvårigheterna, trots att hon numera knappt får i sig en av de tre rekommenderade näringsdryckerna om dagen. De senaste tio åren har hon rasat i vikt och väger i dag drygt 40 kilo. När Viola varken har fått i sig vätska eller mat under lång tid, kör anhöriga henne til akuten där hon får dropp och genast mår bättre.
– Det hamnar på personal som inte har den här kompetensen vilket gör att vården blir ojämlik och att det är slumpmässigt vem som får hjälp, säger Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström till DN:s reporter.
Kerstin Wiström efterlyser fler logopedtjänster på sjukhusen som arbetar med patientgrupper som ofta drabbas av dysfagi, exempelvis strokepatienter. Inom äldrevården behöver personalen som jobbar direkt med de äldre få kontinuerlig stöttning och handledning av logopeder.
– Man blundar för problemet och det är inte värdigt, menar Wiström.