Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Mer information om avtalsrörelsen

Publicerad: 2025-04-11 19:46

SRAT:s biträdande förhandlingschef Mattias Torell ger mer information om det nya kollektivavtalet HÖK-T som nyligen förhandlats fram mellan AkademikerAlliansen, där Logopedförbundet företräds via SRAT och Sveriges Kommuner och Landsting samt Sobona. Avtalet omfattar anställda i kommuner, regioner och kommunala företag.

Förbättringar vad gäller kvinnors löner och villkor

Avtalsrörelsen gällande avtalen på kommun- och regionsektorn 2025 är ett viktigt positivt steg för kvinnors löner och villkor. Kommun och regionsektorn är en starkt kvinnodominerad sektor med många akademiska yrken inom sina olika verksamheter. Avtalsförhandlingarna har lett fram till förändringar som förstärker viktiga ersättningar och rättigheter. 
När det gäller trygghet i anställningen har några förbättringar gjorts. Ett viktigt yrkande för oss gällde frågan om trygghet för kvinnor som är helt lediga med graviditetspenning. Förändringen innebär att de nu har samma skydd som de som är föräldralediga vid arbetsbrist, uppsägningstiden börjar då löpa när man är helt eller delvis tillbaka i tjänst. Det är helt klart en viktig förändring på den mest kvinnodominerade sektorn.


Skärpning vad gäller provanställning

Avtalet påpekar nu även att arbetsgivaren ska verka för att anställning på heltid ska vara det normala vid nyanställningar. När det gäller provanställning har den skärpning som vi yrkat på gått igenom där det nu är tydligt att prövobehovet ska kunna härledas till individen samt att provanställningar inte kan tillämpas generellt.

Arbetstidskonton

I avtalsrörelsen har det pratats mycket om arbetstidskonton (ATK). En viss delmöjlighet har öppnats som mer påminner om individuella överenskommelser. Detta ska inte förväxlas med en arbetstidsförkortning En principöverenskommelse har därför tecknats om individuella tidskonton. Från AkademikerAlliansens sida
har vi sedan flera år yrkat på möjlighet till individuella överenskommelser och detta upplever vi ligga i linje med det. Det skulle innebära att individen kan växla befintliga värden i Allmänna Bestämmelser till exempelvis tid, ekonomisk ersättning eller framtida pension. Frågan behöver däremot först utredas så att det inte finns negativa sidor för arbetstagaren. Detta är sammantaget ett viktigt steg framåt för villkoren på sektorn.


Karriärmöjligheter och löneutveckling

I löneavtalet har centrala parter tecknat ned sin syn på karriär och löneutveckling över tid. Här uppmärksammas erfarenhet och kompetens i arbetstagarens karriär- och löneutveckling. Detta är viktigt för att skapa en ökad lönespridning och skapa möjlighet att attrahera och behålla personal. Många har länge upplevt att deras bidrag till verksamheten inte värderas i löneutveckling. Förhoppningsvis ger detta en vägvisare i rätt riktning för lönesättande chefer om verksamhetsmål ska nås och utveckling ska ske. Därför måste lönesättande chefer få förutsättningar att förändra det som varit.

Vikten av fackligt engagemang!

Medlemmarnas fackliga engagemang i olika former är viktiga för att vi tillsammans ska kunna höras i våra frågor och påverka dem i rätt riktning. En
viktig byggsten är att välja fackliga företrädare som kan ha en formell roll för
förbundet gentemot arbetsgivaren och finnas där som en röst för medlemmarna i till exempel medbestämmandefrågor och löneöversyner. De möjligheter som lagar och avtal erbjuder att påverka igenom är viktiga att fånga. Ni som åtar er dessa företrädarroller är mycket värdefulla för förbundet och dess medlemmar. Facket är ju du och dina medlemskollegor tillsammans.


Jag önskar er alla en fin vår!

Mattias Torell, biträdande förhandlingschef SRAT

Nyhetstyp