Kurser och utbildningar
För att du som är fackligt förtroendevald ska bli trygg i din roll som företrädare för SRAT erbjuder vi regelbundet utbildningar kopplade till det fackliga uppdraget.
Vi vill att du ska känna dig säker i ditt uppdrag och vill därför ge dig den fördjupade kunskap du behöver för att kunna företräda medlemmarna på arbetsplatsen.
Som facklig förtroendevald har du rätt att gå våra utbildningar på betald arbetstid men tänk på att begära ledighet hos din arbetsgivare i god tid innan utbildningen.
Utbildningarna ges på grund- och fördjupningsnivå och vi erbjuder utbildningar både på distans via zoom och på plats i Stockholm. Titta i vårt kalendarium för att se vilka utbildningar som erbjuds och när.
Facklig grundkurs
Kursen riktar sig till dig som är fackligt förtroendevald och ger dig grundläggande kunskaper för ditt uppdrag.
Du får lära dig mer om:
- Rollen som facklig förtroendeman
- Partsrollerna
- Förtroendemannalagen
- Samverkan och medbestämmandelagen
- Kollektivavtal
När du gått utbildningen ska du känna till vad ditt uppdrag innebär, kunna påverka och agera fackligt, företräda medlemmar, samverka med arbetsgivaren och göra SRAT synligt på arbetsplatsen.
Fortsättningskurs
Har du varit fackligt förtroendevald i minst två år och gått SRAT:s fackliga grundkurs så kan denna fortsättningskurs vara något för dig. Här bygger vi på dina kunskaper från grundkursen. Eftersom flera moment i kursen bygger på praktiska exempel är din fackliga erfarenhet viktig.
Du får lära dig mer om:
- Fördjupad genomgång av gällande lagar och avtal
- Löneavtal och löneprocessen ur ett fackligt perspektiv
- Att företräda medlemmarna i medbestämmandefrågor/samverkan
- Att företräda medlemmar i individärenden, gällande exempelvis misskötsel och rehabilitering
När du gått kursen ska du ha fördjupad kunskap om ditt uppdrag och det arbetsrättsliga regelverket, ha ökad trygghet i att företräda medlemmarna i organisatoriska frågor, ha ökad trygghet i att företräda medlemmar i individärenden och ha god kännedom om löneprocessen och din roll i denna.
Skyddsombudsutbildning
Introduktionskurs
Är du ny som skyddsombud och har frågor kring skyddsombudets roll och vilka rättigheter och skyldigheter som följer av uppdraget? I den här tre timmars-introduktionsutbildningen vill vi ge dig den baskunskap som behövs för att kunna börja navigera i skyddsombudsuppdraget och modet att företräda medarbetarna i arbetsmiljöfrågor.
När du gått utbildningen ska du ha grundläggande kunskap om ditt uppdrag och veta var gränserna för detta går, veta hur arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön ser ut och ha översiktlig kunskap om de vanligaste begreppen i det lokala arbetsmiljöarbetet.
Grundutbildning
Frågor och funderingar angående arbetsmiljöarbetet och din roll som skyddsombud? Här får du ökad kunskap om arbetsmiljöarbetet och hur du som skyddsombud kan bidra aktivt på din arbetsplats. Du blir rustad att ha en bra dialog om arbetsmiljö med medlemmar och arbetsgivare. Du får verktyg för att aktivt kunna bidra i samverkan och i arbetsmiljökommittéer.
Du får lära dig mer om:
- Arbetsmiljölagen
- Arbetsmiljöverkets föreskrifter
- Att arbeta aktivt på arbetsplatsen med arbetsmiljö (SAM)
- Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA)
- Rehabilitering
- Skyddsronder
- Tillbud och arbetsskador
När du gått utbildningen ska du känna till vad ditt uppdrag innebär och vilket ansvar arbetsgivaren har för arbetsmiljön, kunna påverka och agera och vara aktiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet, samverka med arbetsgivaren och driva på för en bättre arbetsmiljö och göra SRAT synligt på arbetsplatsen när det gäller arbetsmiljöfrågor.
Fördjupning
Är du aktivt skyddsombud och vill fördjupa dina kunskaper inom arbetsmiljöområdet? Har du fått vår grundutbildning? Fördjupa dina kunskaper om det praktiska arbetsmiljöarbetet och hur du som skyddsombud kan bidra än mer aktivt på din arbetsplats.
Utbildningen ska öka din kunskap inom följande områden:
- Rehabilitering
- Omställning
- Risk- och konsekvensbedömning Diskriminering
- Organisatorisk- och social arbetsmiljö
Du får lära dig mer om:
- Arbetslivsinriktad rehabilitering
- Omställning vid nedsatt arbetsförmåga
- Riskbedömningsprocessen
- Att arbeta systematiskt mot diskriminering
- OSA i praktiken
När du gått utbildningen ska du känna till vilket ansvar arbetsgivaren har vid rehabilitering och kunna stötta och delta i rehabiliteringssamtal med medlemmar, kunna påverka och agera när det gäller riskbedömning av arbetsmiljön, ha kunskap om möjligheter till omställning för medlemmar. Också kunna samverka med arbetsgivaren och driva på för att arbeta aktivt mot diskriminering och aktivt bidra till arbetsgivarens arbetsmiljöarbete avseende OSA.
Utbildning i ledarskap & medarbetarskap - UGL
SRAT erbjuder UGL-utbildning riktad till våra förtroendevalda som har eller, är på väg att få, högre uppdrag (exempelvis ordförande/vice ordförande) inom professions- eller arbetsplatsanknuten förening. UGL är en utbildning som hjälper dig att bli effektivare som ledare, medarbetare och fackligt förtroendevald.
UGL, som står för Utveckling av Grupp och Ledare, grundas på upplevelsebaserat lärande. Det innebär att dina egna upplevelser och erfarenheter står i fokus för ditt lärande under utbildningen.
Att vara fackligt förtroendevald ställer krav på dig som individ. Du har en annan roll än dina kollegor och detta kan kräva stor trygghet i dig själv. Under UGL kommer vi att arbeta med ökad självkännedom. Att vara förtroendevald innebär också att vara ledare. UGL ger dig verktyg till att leda. Därför ställs tydliga krav på ditt aktiva deltagande och din vilja att utforska din nuvarande förmåga som ledare, medarbetare och fackligt förtroendevald.
Du får fördjupade kunskaper inom:
- Individens roll i gruppen
- Gruppens mognad och utveckling
- Metoder för att hjälpa gruppen att utvecklas
- Kommunikation kopplat till samspel och konflikthantering
- Ledarbeteende i relation till individens och gruppens behov
UGL hjälper dig att utveckla:
- Effektivare konflikthantering
- Ökad självkänsla genom ökad självinsikt
- Din effektivitet som ledare på sammanträden och möten
- Ökad förmåga till ett kompetensutvecklande ledarskap
- Effektivare hantering av stress
- Insikt om hur grupper utvecklas samt individens roll i detta
- Förmågan att kommunicera effektivare
- Din erfarenhet av olika gruppdynamiska metoder
Efter ansökan sker urval av deltagare med utgångspunkt från fackliga uppdrag och för att främja mångfalden på kursen.
Till kurserna!
Kontakta oss
Saknar du någon utbildning eller har andra frågor om vårt utbud är du välkommen att kontakta SRATs kansli för att få veta mer om våra utbildningar.