
Ta del av bra lönestatistik!
Saco Lönesök är ett bra verktyg för dig som vill jämföra din lön med andra akademikers. Statistiken grundar sig på över 300 000 medlemmar och är Sveriges största databas för akademikerlöner! SRAT har också tagit fram egen statistik utifrån denna, för vissa yrkesgrupper.
Saco Lönesök
Saco Lönesök ger dig möjlighet att jämföra din lön med andra akademikers för att kunna se hur du ligger till lönemässigt. Det kan också vara ett värdefullt verktyg när du förhandlar din lön.
Kom ihåg att statistiken endast anger vad andra har i lön, inte vad du bör begära. Löner är inte alltid jämförbara beroende på vilka andra förmåner som ingår i anställningen.
SRATs statistikblad för vissa yrkesgrupper
Utifrån statistiken i Saco Lönesök har SRAT tagit fram statistikblad för vissa yrkesgrupper/föreningar med sammanfattningar och analyser av det senaste resultatet. Dessa hittar du bakom inloggning nedan.
Så tolkar du lönestatistiken
Vad betyder de olika uttrycken i statistiken? Här får du en kort guide.
Heltidslön
Lönestatistik baseras på heltidslöner. Därför måste deltidslöner räknas upp till heltid. Statistiken baseras på grundlöner och innehåller inga lönetillägg.
Medellön
Medellön är ett så kallat genomsnittsmått och räknas ut genom att ta summan av alla löner som man fått in och dela med antalet personer som svarat.
Medianlön
För att kunna se en medianlön sorterar man alla löner från den lägsta till den högsta, där deltidslöner räknats upp från deltid till heltid. Medianlönen är den lön som ligger precis i mitten. Medianlönen visar att hälften tjänar mer och hälften mindre än detta belopp.
Percentil
Den 10:e percentillönen är den lön där 10 procent av alla löner är lägre och 90 procent högre än denna lön. På samma sätt är den 90:e percentillönen den lön där 90 procent av alla löner är lägre än denna lön, eller alternativt att 10 procent av alla löner är högre än denna lön.