Avtalsrörelse - så funkar det
En avtalsrörelse pågår när flera fackförbund och arbetsgivare förhandlar om nya kollektivavtal mer eller mindre samtidigt.
Under avtalsrörelsen 2025 förhandlar SRAT, antingen ensamma eller tillsammans med andra fackförbund, de tidsbestämda avtal som löper ut under perioden. Vi för också diskussioner samt förhandlar med arbetsgivare där vi har tillsvidareavtal, det vill säga avtal som löper på tills vidare.
Förberedelser är en stor del
Innan avtalsrörelsen drar igång läggs mycket tid på förberedelser för att ha väl grundande yrkanden.
Från förhandlingar till nytt avtal
När avtalsrörelsen sedan startar lägger fackförbund och arbetsgivare fram sina yrkanden - det vill säga avtalskrav. Yrkanden är förslag eller krav som vi lämnar till varandra på hur vi tycker att avtalet behöver förändras. Det kan till exempel gälla anställningsvillkor eller förändringar i text för att avtalet ska fungera så bra som möjligt och innehålla moderna villkor.
Därefter inleds förhandlingar mellan parterna med målet att bli överens om vilka nya villkor som ska gälla i din sektor eller bransch. I förhandlingarna ses det över vad man är överens om, vad man kan tänka sig gå med på eller vilka motkrav man kan ha för att acceptera motpartens förslag. Förhandlingarna pågår tills det finns ett avtal på plats som både fack och arbetsgivare är överens om.
Steg för steg
1. Förberedelser:
- Fackförbund och arbetsgivarorganisationer samlar in krav från sina medlemmar (arbetstagare och arbetsgivare).
- Kraven diskuteras och formuleras till konkreta förslag.
2. Förhandlingar:
- Parterna möts för att förhandla fram ett nytt kollektivavtal. Detta är ofta en intensiv process som ibland kan vara svår att enas kring.
- Om förhandlingarna inte leder till enighet kan det uppstå konfliktåtgärder, som strejk eller lockout.
3. Avtal tecknas:
- När parterna har kommit överens om nya villkor skrivs ett kollektivavtal som gäller under den bestämda perioden.
4. Implementering:
- De nya villkoren börjar gälla och fackförbunden samt arbetsgivarna ser till att de efterlevs.
Varför är avtalsrörelsen viktig?
- Den påverkar löneutvecklingen och arbetsvillkoren för en stor del av arbetsmarknaden.
- Den skapar stabilitet genom att parterna enas om regler som gäller för en viss tid.
- Den är en viktig del av den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter själva förhandlar och bestämmer, istället för att staten reglerar löner och villkor.
Avtalsrörelser sker vanligtvis regelbundet beroende på när avtalen löper ut, och de följs ofta noga av media eftersom de påverkar samhällsekonomin och många människors vardag.