Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem
man som pausar på jobb

Återhämtning

Det kan vara svårt att få in återhämtning i sin vardag, både efter jobb men också under sin jobbdag. Här tänkte vi samla lite smarta tips och tricks för att lyckas bättre med sin återhämtning.

Då tid för återhämtning kan vara svårt för många har vi valt att ha det som löpande tema under 2024. Därför kommer vi både på webb och våra sociala kanaler fokusera lite extra på just återhämtning. Det kan vara allt från små tips, till mer djupgående forskning, intervjuer och att dela erfarenheter. 

Återhämtning på jobbet

På jobbet är återhämtning super viktig för att vi ska kunna vara på topp och må bra. Det handlar om att ge oss själva tid att ladda batterierna mellan arbetsuppgifterna, så vi inte bränner ut oss. Genom att ta pauser och slappna av kan vi undvika att känna oss helt slutkörda och skydda oss från att stressen tar överhanden. Att återhämta oss gör att vi minskar risken för misstag och blir mer peppade och kreativa på jobbet. Dessutom hjälper det oss att hitta en bra balans mellan jobb och fritid och skapar en hälsosam och schysst arbetsplats. Så, kom ihåg att unna dig lite återhämtning - det är viktigt för både kropp och knopp!

Tips för återhämtning:

  • Ta mikropauser
  • Byt miljö på lunchen
  • Bilda inspirationsgrupper på jobbet
  • Ha gemensamma morgonmöten

Läs mer i prevents artikel - det ger återhämtning på arbetstid. På prevent.se hittar du också tips och övningar för mikropauser, och en massa annat bra kring din återhämtning. 

Återhämtning i olika yrken

Olika yrken kräver olika strategier för återhämtning. I vissa jobb är du mycket stillasittande medan du i andra jobb inte sitter alls. Det är viktigt att arbetstagare har möjlighet att röra på sig och återhämta sig för att undvika besvär. Arbetsgivare bör se till att arbetstagarna kan påverka sitt arbete för att få tillräcklig rörelsevariation och återhämtning.

Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten har publicerat riktlinjer för att hjälpa arbetsgivare att skapa en arbetsmiljö med rörelse och lagom belastning för arbetstagarna. Dessa riktlinjer täcker olika aspekter, inklusive ökad fysisk aktivitet i stillasittande yrken, riskminimering vid långvarigt stående och korrekt belastning vid fysiskt tungt arbete. Läs mer om dessa riktliner.

Maxa din återhämtning på din semester!

Innan semestern är det ofta mycket som behöver bli klart och när många går på semester samtidigt blir vi involverade i varandras deadlines. Så hur lyckas man med konststycket att gå från hög stress till semestervila? Här hittar du lite tips!