Martin Färnsten och Jakob Forssmed vid regeringens presskonferens 25 oktober.
Förstärkt högkostnadsskydd för tandvården
Slutbetänkandet i utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvården har idag lämnats till regeringen av den särskilda utredaren Martin Färnsten. Sveriges Tandygienistförening anser att det är positivt med ett förstärkt högkostnadsskydd och en satsning på de äldres munhälsa men ställer sig kritisk till delar av förslaget.
Den med störst behov borde få förstärkt högkostnadsskydd. Enbart ålder är fel utgångspunkt för ett förstärkt högkostnadsskydd. Sveriges Tandhygienister förespråkar därför att fokus läggs på patientens munhälsa och på behovsstyrda insatser och inte på exakt ålder.
– Inkludera även förebyggande tandvård i ett förstärkt högkostnadsskydd, säger ordförande Fouzieh Eliassy. Tandvårdens systematiska arbete med prevention och sjukdomsbehandling, i kombination med ett statligt högkostnadsskydd, har lyckats förbättra munhälsan generellt hos befolkningen över tid. De hälsofrämjande insatserna minskar det framtida behovet av tandvård, vilket är positivt då andelen äldre i befolkningen nu ökar. Det blir kostnadseffektivt för både individer och samhälle.
Sveriges Tandygienistförening är kritiska till prisreglering. I utredningens förslag finns en prisreglering, vilket Sveriges Tandhygienister anser kan få negativa konsekvenser för hela tandvården. Det kommer att påverka vårdgivares förutsättningar att upprätthålla en god arbetsmiljö, möjligheterna att satsat på kompetensutveckling, nyinvesteringar, bemanning, och löner. Arbetsmiljön inom tandvården behöver bli långsiktigt hållbar. Då blir det mer intressant att förbli inom tandhygienistyrket under en större del av ens yrkesliv.
– Vi behöver bli fler medarbetare i tandvården. Förslaget kan komma att påverka ungas lust att välja tandvårdsyrkena, säger Fouzieh Eliassy.