Visste du att munhälsa och allmän hälsa hänger ihop?
Den senaste forskningen visar på nya och fler samband mellan dålig munhälsa och allvarliga sjukdomstillstånd. Håll koll på tänder och tandkött och besök tandvården regelbundet!
Här samlar vi fakta och råd om din munhälsa.
Barn
Ett bra tillfälle att grundlägga tandborstningsrutiner är då barnet får sina första tänder, mjölktänderna, vid 6-8 månaders ålder. Borsta morgon och kväll med fluortandkräm, följ anvisningar på tandkrämstuben. En tidigt grundlagd vana håller som regel, livet ut. God måltidsordning som frukost, lunch och middag är en bra vana. Lär barnet att äta variationsrikt. Var generös med frukt, bär och grönsaker. Lär barnet att dricka vatten! Vatten och mjölk mår tänder och kropp bra av. Små barn behöver varken godis eller läsk. Vänta därför så länge som möjligt med detta. Godis och läsk som mest en gång i veckan är sedan en bra regel under hela uppväxten.
Ungdomar/vuxna
Tandborstning morgon och kväll med fluortandkräm och rengöring mellan tänderna med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste hör till de dagliga hygienrutinerna. Bra matvanor med tre huvudmål, minskar risken för småätande. Ät så variationsrikt som möjligt så du tillgodogör dig alla näringsämnen. Ät frukt och grönsaker varje dag. Besök din tandhygienist regelbundet, då får du koll på din munhälsa.
Äldre
Det finns ingen biologisk koppling mellan åldrande och att förlora sina tänder. Det är snarare en konsekvens av olika tandsjukdomar som t ex karies och parodontit. Sjukdom och mediciner kan bl a leda till muntorrhet som i sin tur kan utveckla sjukdomar i munhålan. Vissa medicinska tillstånd kan också påverka munhälsan och uppkommer oftare vid hög ålder. En god munhygien, bra matvanor och regelbunden tandvård hos din tandhygienist är nyckelfaktorer för att behålla tänderna och en god munhälsa livet ut.
- Se vår film "Du och din munhälsa"
- en kort version av den seniorföreläsning Sveriges Tandhygienistförening erbjuder seniorträffar inom Region Stockholm att boka kostnadsfritt.
Mer om din munhälsa
Erosionsskador
Läsk, juice, måltidsdrycker mfl innehåller syra. Att dagligen konsumera dessa drycker kan ge erosionsskador, dvs frätskador på tänderna. Tandemaljen, som är kroppens hårdaste vävnad, löses upp av syran i drycken när den kommer i kontakt med tandytan. Emalj som försvunnit genom erosion kommer inte tillbaka. Drick vatten ofta, det är nyttigt för både tänderna och kroppen.
Tobak
Tobaksbruk är en av de främsta orsakerna till ohälsa och de negativa hälsoeffekterna är väl kända. Både rökning och snusning påverkar även utseendet genom missfärgade tänder. Trots detta börjar många ungdomar att röka och snusa varje dag. Det är en stor förändring att sluta med tobak. De flesta rökare och snusare vill sluta men har svårt att bestämma när och hur. Tandhygienisten kan hjälpa dig att hitta motivation och metoder för att bli tobaksfri. Att vara tobaks- och nikotinfri ger en god möjlighet till ett hälsosammare och friskare liv!
Tips från din tandhygienist:
- Borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm!
- Rengör mellan tänderna!
- Ät mer frukt och grönsaker till måltiderna!
- Drick vatten!
- Godis och läsk som mest en gång i veckan!
- Använd inte tobaks- eller nikotinprodukter!