Titiya Lepon och Jeannine Ntakarutimana bor i Gävle och pluggar på distans tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet. Foto: Fredrik Mårtensson.
De får stöd för att bli tandhygienister
I Gävleborg kan tandhygieniststudenter få ekonomiskt stöd från Folktandvården. För tredjeterminarna Jeannine och Titiya gör det vardagen som distansstudent lite enklare.
– Det känns som ett kvitto på att Folktandvården Gävleborg verkligen månar om vår yrkesgrupp, säger Titiya Lepon.
När vi träffas i Gävle är deras sikte inställt på terminens femveckorsblock med studier på plats vid Karlstad universitet, med start i veckan därpå.
Annars sitter de hemma och pluggar som distansstudenter och närmar sig nu halvtid i studierna, som är totalt sex terminer.
– Jag har tre barn hemma så för mig fanns verkligen inga alternativ. Skulle jag läsa till tandhygienist behövde jag göra det på distans, säger Jeannine Ntakarutimana.
När de började plugga, förra hösten, införde Folktandvården Gävleborg en ny modell med stöd till Karlstadstudenter som är folkbokförda i Gävleborgs län.
22 000 kronor per termin – tillfälligt sänkt till 11 000 kronor per termin under 2024 – som uppmuntran att slutföra studierna och i förlängningen en förhoppning att kunna rekrytera till Folktandvården Gävleborg efter examen.
– Det finns ju inget krav på att vi måste söka oss till Folktandvården Gävleborg. Men för min del är det ganska självklart eftersom jag är rotad här och tjänstledig från Folktandvårdens klinik i Strömsbro utanför Gävle, säger Jeannine Ntakarutimana.
Hon har en bakgrund som tandsköterska, medan Titiya Lepon skolats in i branschen som lärling vid Folktandvårdens klinik i Hofors.
– Jag märker nu under studierna att det har varit en jättebra grund för att bli tandhygienist. Mycket som jag fick lära mig som lärling är användbart, säger Titiya.
Det ekonomiska stödet från hemlänets folktandvård delas ut som ett stipendium till studenter från det egna länet.
– Det betyder jättemycket, faktiskt. Det blir många tusenlappar i kurslitteratur varje termin och så ett antal veckor med dubbla boendekostnader när man behöver vara i Karlstad, säger Jeannine Ntakarutimana, som hyr in sig i boende i Kristinehamn under veckorna i Värmland.
Hon tycker inte att det är ”surt” att Folktandvården under 2024 halverat stödet till 11 000 per termin.
– Man kan ju se det omvänt också – att det är positivt att en del av stödet blir kvar även när Folktandvården behöver spara. Men det är klart att man hoppas att det går tillbaka till den högre nivån.
Jeannine och Titiya läser i en kull med över 30 studenter, utspridda över hela landet. En kurskamrat bor till och med i Finland som lockats av att kunna läsa på distans.
– Jag vet att en student från Norrbotten får stöd från sin folktandvård. Men annars tror jag att Gävleborg sticker ut med stipendierna, säger Jeannine Ntakarutimana.
I satsningen ingår även regelbundna nätverksträffar ute på en klinik där studenterna får ta del av Folktandvården Gävleborgs arbetssätt och inte minst träffa övriga studenter.
– Det är smidigt att kunna köpa kurslitteratur av varandra och även få tips om studieteknik och annat från de som kommit längre i studierna eller tagit examen, säger Titiya Lepon.
Fem studenter omfattas i nuläget av stödet från Folktandvården Gävleborg. Fyra har gjort det tidigare och är nu färdiga tandhygienister.
– Alla fyra jobbar inom vår organisation och det ser vi som ett bra kvitto på att upplägget med stipendier och nätverksträffar fungerar, säger Nina Löf, HR-specialist på Folktandvården Gävleborg.
Hon utvecklar tankesättet bakom tandhygienistprojektet:
– Det handlar ju om studenter som sökt nationellt, så vi kan känna oss säkra på att de är motiverade för studierna. Sedan är tufft att läsa på distans och därför vill vi kunna bidra med att göra det lite enklare för dem och i en förlängning – att fler når en examen.
Hur skiljer det sig mot hur ni jobbat tidigare?
– Då har vi främst jobbat med uppdragsutbildningar och köpt platser som erbjudits våra medarbetare. Men vi har inte riktigt fått den effekt vi önskat med att tandhygienisterna sedan jobbar hos oss. Så det nya sättet att jobba i samverkan med Karlstad känns som ett spännande alternativ, säger Nina Löf.
Christer Lindgren, vd för Folktandvården Gävleborg, ser projektet som ett sätt att stödja studenter men också att öka attraktionskraften för yrket.
– Bristen på tandhygienister, nationellt och regionalt, medför stora utmaningar för vården – inte minst med perspektivet att vi har en åldrande befolkning att ta hänsyn till.
– Det känns rätt naturligt att vi gör den här satsningen utifrån en historik att vi som organisation länge arbetat med att stärka och utveckla tandhygienistrollen och varit innovativa att nyttja kompetensen i våra arbetssätt, säger Christer Lindgren.
Han tillägger att Folktandvården Gävleborg också stödjer en framtida specialisering för tandhygienister:
– Det skulle öppna för nya och spännande arbetssätt och även ge tandhygienistprofessionen ytterligare karriärvägar, vilket jag tror är väldigt viktigt för att öka attraktionskraften för yrket.
Text: Fredrik Mårtensson
Fakta:
Folktandvården Gävleborg arbetar sedan höstterminen 2023 med ett stipendieprogram med ekonomiskt stöd för tandhygieniststudenter som läser distansprogrammet vid Karlstad universitet. Satsningen hålls ihop med regelbundna studie- och nätverksträffar. Projektet har sin grund i en ambition att öka andelen tandhygienister inom Folktandvården Gävleborg för att förbättra munhälsan i länet.