Jessica Friberg
Jessica har alltid intresserat sig för de mer utmanande patienterna
Min resa. Här börjar en artikelserie om tandhygienisters resa till rollen de har idag. Under STHF:s verksamhetskonferens i oktober hölls ett pass där nio tandhygienister beskrev sin resa till den funktion de har idag inom tandvården. Berättelserna gav så mycket energi och glädje på konferensen att vi beslöt att dela dessa historier till en vidare grupp. Vi inleder med Jessica Friberg, tandhygienist och doktorand med fokus på äldretandvård.
– Jag gillar utmaningar och har lätt för att bli uttråkad, så har jag funkat i hela mitt liv, säger Jessica när hon svarar på frågan hur hon hamnade inom äldretandvården och den uppsökande verksamheten. På frågan om det var några avgörande händelser som lett henne dit svarar hon att hela hennes livsväg varit krokig, med traumatiska händelser och svåra utmaningar i tonåren. Då hon själv har upplevt psykisk ohälsa och har varit ”på botten” som hon uttrycker det, blir det extra viktigt för henne att vara en röst för den som inte har någon röst eller inte orkar, som de äldre eller personer med funktionsnedsättningar. Och att möta dem där de är.
– Jag måste vara fullt närvarande och inte dömande för att kunna möta dem med svårast behov. Jag har alltid intresserat mig för de mer utmanande patienterna som vi möter inom psykiatrin och den nödvändiga tandvården. Kortfattat: jag vet hur det är att inte ha förmågan att göra vissa saker – det är dem jag vill hjälpa. Och jag har alltid gillat äldre, säger Jessica.
En avgörande händelse var en praktikplats på högstadiet. Jessica var på en slutenvårdsavdelning på ett sjukhus hemma i Dalarna där hon tillbringade dagarna med att gå runt och tala med patienterna. Hon märkte hur lite som behövdes för att göra en insats – att bara vara närvarande och lyssna gör stor skillnad.
– Sedan sådde Kerstin Öhrn, tandhygienist som bland annat blev forskare, professor och vicerektor vid högskolan i Dalarna, ett frö med intresse för forskning hos mig. Jag kände redan då att jag hade valt ett yrke där jag aldrig kommer behöva sluta att utvecklas.
På frågan om vad hon gör just nu svarar Jessica att hon doktorerar och efter det har hon idéer om en ny roll som munhälsostrateg. Det skulle behövas inom regionen.
– Jag tror att man skapar sin egen väg till den arbetssituation som man vill ha som tandhygienist, säger Jessica Friberg.
Och hon vill absolut skicka med ett citat som hon lever efter: Pippi Långstrump: ”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert”.
Jessicas resa:
Tandhygienistexamen 2002-2024
Klinikjobb på Folktandvården och privat 2004-2012
Kandidatexamen i psykologi 2010-2011
Uppsökande tandvård 2013 -
Magisterexamen gerontologi 2022-2024
Doktorand vårdvetenskap 2024 – (2032)