Hoppa till huvudinnehåll Tandhygienist-tidningen Bli medlem

Tre regioner och tre universitet samarbetar i unikt forskningsprojekt.

Hur främja ett hållbart arbetsliv med bibehållen hälsa

Publicerad: 2024-06-04 11:39

Tre regioner och tre universitet går ihop i en nationell studie för att söka svaren om hur tandvården kan bli mer hälsofrämjande för sin personal. – Här finns tydliga kunskapsluckor som gör det väldigt intressant att jobba med studierna, säger tandhygienisten Elena Shmarina som ingår i forskarteamet.

Projektet består av två delstudier där den ena bygger på en kartläggning av hur tandvårdens medarbetare uppfattar sin arbetshälsa och arbetsmiljö och den andra har fokus på chefer som intervjuas.

Elena Shmarina om bakgrunden:

– Två forskare från Arbets- och miljömedicin vid Region Östergötland och Linköpings universitet initierade arbetet utifrån att de tidigare forskat om arbetsmiljön i tandvården och önskade en fortsättning utifrån de problem man kunde se.

– Forskare med tandvådsbakgrund har sedan knutits till projektet så i teamet finns både tandläkare och tandhygienister från tre regioner och tre lärosäten som samverkar.

I forskarteamet ingår bland annat Ulrika Lindmark, legitimerad tandhygienist och professor vid Karlstads universitet (red. anm: även ledamot i STHF:s styrelse). Elena Shmarina är själv forskningssamordnare inom Region Kalmars folktandvård på en delad tjänst där hon även är undervisande lektor vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Viljan att bygga upp kunskap för att göra tandvården mer hälsofrämjande för sin personal är central i det arbete som nu kommit i gång.

– Forskningen visar generellt att det går att göra mycket på en arbetsplats för att främja ett hållbart arbetsliv med bibehållen hälsa. Problemet är bara att det till stor del saknas kunskap som är specifik för tandvården.

– Inom hälso- och sjukvården finns kunskap men för tandvårdens del finns kunskapsluckor att täppa till. Frågan är ju högaktuell utifrån flera aspekter som exempelvis förväntningarna på att vi ska jobba längre och de svårigheter som finns till följd av bristen på tandhygienister. Det riskerar att gå ut över arbetsmiljön med mer stress i jobbet, säger Elena Shmarina.

Den första delstudien, som vänder sig till tandvårdsanställda i hela Sverige, har redan påbörjats med möjlighet för tandhygienister, tandläkare och tandsköterskor att bidra med svar via en digital enkät på webben.

– Enkäten tar cirka 25 minuter att besvara med frågor om deras uppfattning av den egna arbetsmiljön, både fysisk och psykosocialt samt behov av arbetsanpassningar.

Elena Shmarina är nöjd över hur arbetet fortskrider med svar som börjat droppa in sedan april månad.

– Det är bara tillsammans med tandvårdens anställda som vi kan bygga upp ny kunskap för ett mer hälsosamt arbetsliv. Så det känns positivt att vi fått ett bra gensvar på projektet. Vi i forskarteamet har använt lite olika forum och fackliga kanaler för att sprida information om projektet. Jag har själv gjort så exempelvis på Tandhygienistdagarna.

Enkäten vänder sig till medarbetare inom tandvården som helhet, oavsett om den har offentlig eller privat huvudman eller om det rör sig om allmän- eller specialisttandvård.

– Vi har inte satt något specifikt slutdatum utan behöver först få in ett visst antal svar för att kunna göra säkra, statistiska beräkningar. Vi beräknar att studien pågår hela 2024.

I den andra delstudien kommer chefer inom tandvården att intervjuas med start efter semestrarna.

– Vi vill undersöka hur den gruppen upplever vilka insatser som behövs, hur de arbetar med arbetsmiljön och vilket stöd de önskar att få för att kunna arbeta hälsofrämjande, säger Elena Shmarina.

Hon avslutar:

– Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att svara och bidra med kunskap för att göra våra kliniker med hälsofrämjande för personalen. Alla inser nog att de här är väldigt viktigt och aktuellt.

Text: Fredrik Mårtensson
Bild: Shutterstock

Fakta:

Forskningsprojektet Hälsofrämjande arbetsmiljö inom tandvården syftar till att studera tandvårdspersonals uppfattningar om sin hälsa, arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.

Det sker inom två delstudier – en webbenkät med frågor till personal och en intervjustudie med frågor till chefer inom tandvården.

Forskningshuvudman är Arbets- och miljömedicin inom Region Östergötland i samarbete med Region Jönköping, Region Kalmar, Linköpings universitet, Karlstads universitet och Umeå universitet.

Läs mer om studien här – www.arbetsochmiljomedicin.se

 

 

Tandhygienisttidningen Nummer 3