Hoppa till huvudinnehåll Tandhygienist-tidningen Bli medlem

Sverige Tandhygienistförening, STHF, välkomnar en stärkt kontroll.

Ökad kontroll över tandvårdssektorn

Publicerad: 2024-06-04 11:47

2021 betalade Försäkringskassan ut 6,8 miljarder kronor i statligt tandvårdsstöd. Omkring en halv miljard är enligt Försäkringskassan felaktiga utbetalningar, av vilka upp mot 170 miljoner beräknas vara avsiktligt fusk. Enligt en studie från polisen 2021 går en stor del till den organiserade brottsligheten.

I SOU 2023: 82 ”Ökad kontroll över tandvårdssektorn” undersöks möjligheterna att få bukt med välfärdsbrottsligheten. Bland annat föreslås tillståndsprövning för privata vårdgivare tillsammans med ökad kontroll från Försäkringskassan.

Sverige Tandhygienistförening, STHF, välkomnar en stärkt kontroll. I ett remissvar sägs att kontroll, uppföljning och sanktioner behövs för att komma till rätta med oseriösa vårdgivare.

– Vi är positiva till åtgärder som förhindrar oseriösa aktörer att verka inom tandvården. Det är viktigt med stärkt kontroll över utbetalningar från välfärdssystemen för att förebygga brottslighet och stärka tilltron till välfärdssystemen. Det statliga tandvårdsstödet är särskilt värdefullt för patienter med större behov av tandvård och skulle kunna vara än mer generöst och komma fler till del om det inte urholkades av kriminella aktiviteter. Sedan måste man komma ihåg att större delen av tandvårdens aktörer är seriösa och bedriver tandvård av hög kvalitet, säger Fouzieh Eliassy, ordförande i STHF.

Tre viktiga områden

– Ökad kontroll av privata tandvårdgivare syftar både till att öka patientsäkerheten och att minska fusket kring utbetalningar av statligt tandvårdsstöd. Arbetet med att stoppa välfärdsfusket är prioriterat av regeringen, säger socialminister Jakob Forssmed.

Reglerna skräps på flera punkter, bland annat ska vårdgivare kunna avanslutas eller stängas av tillfälligt. Det ska krävas tillstånd hos IVO – Inspektionen för vård och omsorg – för att vara med i Försäkringskassans elektroniska system för utbetalning av tandvårdsstödet.

Tre områden är viktiga för en ökad kontroll; de villkor som ska vara uppfyllda för att få bedriva tandvård enligt tandvårdslagen, villkor för att bli ansluten till Försäkringskassans elektroniska system för statligt tandvårdsstöd och de villkor som ska vara uppfyllda för utbetalning.

För att bli ansluten till Försäkringskassans elektroniska system ska det krävas att verksamheten är godkänd och finns i registret över verksamheter som omfattas av IVO:s tillsyn och för utbetalningar ska den person som ansöker om tandvårdsstödet vara legitimerad tandläkare eller tandhygienist. Idag förekommer att tandvårdsstödet betalas ut till personer som saknar legitimation och nu ska det bli lättare för Försäkringskassan att kontrollera behörighet.

Både offentliga och privata aktörer

Det är viktigt att det kontrollsystem som skapas är utformat för att gälla både offentliga och privata aktörer, menar STHF. Tandvårdens aktörer har en viktig roll genom att skapa bra interna system för att motverka fusk och felaktigheter.

– Den samverkan som redan idag finns mellan myndigheter behöver stärkas och utvecklas för att göra kontrollerna mer effektiva. Detta kräver resurser, framför allt personella, för att kunna utföra sina uppdrag, säger Fouzieh Eliassy.

Försäkringskassan ska kunna hålla inne med utbetalningar och grunderna för att bli bortkopplad från tandvårdsstödet ska bli fler. Anslutningen ska upphöra om vårdgivaren har lämnat oriktig eller vilseledande uppgift i ansökan eller på begäran inte lämnat uppgift.

Regionerna får underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar och regionalt ekonomiskt stöd ska omfattas av denna lag.

Oroade över administration

STHF vill poängtera att uppgiftsinhämtning inte bör göras mer omfattande än behovet och att hålla insamlingen av skyddsvärda uppgifter till ett minimum för personliga integritet. Myndigheternas ansvar och uppgifter behöver också förtydligas då det inte är resurseffektivt att två myndigheter gör samma kontroller.

STHF är oroade över den löpande administrativa bördan för vårdgivare och behandlare och menar att den inte ska öka.

Text: Marie Skoglund
Bild: Shutterstock

Tandhygienisttidningen Nummer 3