Hallå där Sara Björns
Styrelseledamot i STHF VGR och expertresurs till STHF:s centrala styrelse.
Var jobbar du och vilken roll har du där?
– Min anställning är vid Folktandvården Västra Götaland där jag jobbar som doktorand för "hälsopromotörer inom tandvården" och projektledare för forsknings- och innovationsprojektet "GAPA". Ett projekt som handlar om att utveckla en gemensam arbetsmodell för personcentrerad samverkan kring munhälsobedömningarna.
Vad är mest aktuellt i dina uppdrag just nu?
– En genomsyrande frågeställning handlar om hur vi kan tillgängliggöra tandvård för underprivilegierade grupper och medverka till att utjämna omotiverade skillnader i hälsa. Det är mycket samverkande och nätverkande för att hitta vägar framåt tillsammans.
Hur ser du på dina uppdrag inom STHF?
– Sedan flera år tillbaka sitter jag i styrelsen för STHF VGR och arbetar som löneförhandlare. Under 2024 har jag även fått förtroendet att vara utlånad som expert till Socialstyrelsen under framtagandet av ett nationellt hälsoprogram för barn och unga 0–20 år.
Vad tycker du är viktigast för Sveriges Tandhygienister just nu?
– Vi tandhygienister har en otrolig bredd och djup i vår kompetens. Att arbeta mot en specialiseringsordning tycker jag är viktigt för att erkänna och utnyttja vår fulla potential i tandvården. Jag ser även ett behov av att fokusera på en gynnsam livslön och en lönedifferentiering som ska avspegla erfarenhet, kompetens och den viktiga roll tandhygienister har i tandvården.
Vilken bakgrund har du?
– Jag är tandhygienist med magister i oral hälsa och en master inom folkhälsovetenskap. Yrkeslivet har sedan tagit mig till ett läge där jag, tillsammans med andra, arbetar strategiskt för en förbättrad oral hälsa i samhället.
Vad gör du när du inte jobbar?
– När jag inte arbetar så uppskattar jag kreativa aktiviteter, gärna tillsammans med min familj, som att spela gitarr, trixa med en fotboll eller planera sommarens projekt i sommarstugan. Det ger mig en bra balans mellan arbete och fritid.