Hoppa till huvudinnehåll Tandhygienist-tidningen Bli medlem

Fouzieh Eliasssy, ordförande Sveriges Tandhygienistförening

Tandhygienistens nyckelroll för samverkan

Publicerad: 2024-06-04 10:41

Idag är det välkänt att sjukdomar i munnen kan vara antingen orsak eller följd av sjukdomar i resten av kroppen. Vikten av att uppmärksamma munhälsan och samverkan mellan hälso- och sjukvården blir alltmer framträdande i riktlinjer som utvecklas av Socialstyrelsen.

De flesta tillstånd relaterade till munhälsan kan till stor del förebyggas och behandlas i ett tidigt skede. Kostnaderna för förebyggande åtgärder är inte lika höga som kostnaderna för att behandla orala sjukdomar och tillstånd i ett senare skede.

För att kunna erbjuda en personcentrerad vård behöver alla involverade verksamheter integreras kring patienten. Inom vissa områden krävs det att kompetent tandvårdspersonal finns på plats som en del av teamet kring patienten. Men lika viktigt är ett välutvecklat samarbete där tandvården utgör en resurs för hälso- och sjukvården och vice versa. Här behöver de praktiska och ekonomiska förutsättningarna för ett effektivt samarbete mellan tandvård, regioner och kommuner lösas på ett bättre sätt än idag.

Samverkansmodellerna för vård och omsorg behöver inkludera både tandvård och hälso- och sjukvård. Det behöver finnas fungerande samverkansmodeller med etablerade kommunikationskanaler till andra verksamheter.

Tandhygienistens kompetens behöver alltså integreras på fler områden, såsom inom primärvård, sjukvård, omsorg och rehabilitering. Utmaningen vi ser är att dagens brist på tandhygienister begränsar den utveckling som redan påbörjats och som syns i enskilda projekt. En helhetssyn på hälsa inkluderar munhälsan.

Den legitimerade tandhygienisten har en nyckelroll i det framtida arbetet för förbättrad munhälsa och i förlängningen förbättrad allmän hälsa i samverkan med övriga hälso- och sjukvården.

För detta krävs bland annat att fler väljer att utbilda sig inom tandvårdsyrken och att fler tandhygienister väljer att stanna kvar och utvecklas inom tandvården. Det är viktigt att tandhygienistyrket blir attraktivt och hållbart samt att det finns möjligheter till utveckling och karriärval.